niedziela, 19 lutego 2012

Sześć owoców, które wzmocnią twoją odporność.

Tunezja.
Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie. By im zapobiegać zaopatrujemy się w przeróżne specyfiki działające zwykle tylko na objawy trwającej już infekcji. Często zapominamy o dobrodziejstwach natury i niezawodnym, profilaktycznym działaniu owoców wzmacniających nasze zdrowie.

Sztandarowym owocem, który zasłynął ze swych rewelacyjnych właściwości zdrowotnych jest cytryna. To właśnie ją powinniśmy spożywać jak najczęściej i to nie tylko w czasie choroby, ale przede wszystkim profilaktycznie. Cytryna znana jest ze swoich właściwości odkażających oraz z tego, że stanowi bogate źródło witaminy C, która według prof. Aleksandra Ożarowskiego jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz silnych właściwości bakteriostatycznych, witamina C skutecznie przeciwdziała procesowi starzenia powodowanemu przez wolne rodniki, podnosi odporność organizmu, uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, wpływa korzystnie na nasz metabolizm, bierze udział w syntezie kolagenu, przyspieszając proces gojenia się ran. Bogata w witaminę C cytryna jest naturalnym lekiem na szkorbut i nadciśnienie, a picie na czczo soku z tego owocu zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm. Jest ponadto panaceum na wymioty, gorączkę oraz migrenowe bóle głowy. 

Uprawiane powszechnie na plantacjach Nowej Zelandii kiwi, wzięło swoją nazwę od nielotnego ptaka zamieszkującego tamtejsze tereny. Owoc ten to źródło witamin i wszelkich składników odżywczych, z tego też względu powinniśmy go spożywać w okresie zimowym. Miąższ kiwi oprócz wielkiej ilości witaminy C, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, których niedobór niesie ze sobą szereg poważnych konsekwencji zdrowotnych takich jak: anemia, stany depresyjne, problemy z przyswajaniem substancji odżywczych, kołatanie serca, bezsenność, apatia i wiele innych. Kiwi obfituje ponadto w karotenoidy, kwas foliowy oraz magnez, odpowiadający za prawidłową pracę układu nerwowego. Musimy pamiętać, iż w owocu tym znajdziemy także enzymy należące do peptydaz, które mogą wywoływać objawy alergiczne, dlatego osoby uczulone, powinny unikać spożycia lub też jeść kiwi sporadycznie i w niewielkich ilościach. 
Las Palmas, Cran Canaria.
  
Banany, które wedle klasyfikacji botanicznej należą do jagód, stanowią bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, fluor, miedź, cynk, selen, fosfor, żelazo, wapń, czy też jod. Dodatkowo owoc ten zawiera witaminę C oraz B, a także duże ilości błonnika, wpływającego korzystnie na pasaż pokarmu w jelicie, co skutecznie zapobiega zaparciom. Wartym zanotowania jest fakt, iż banan to naturalny, niezwykle skuteczny antydepresant, wręcz idealny do spożycia w samotne zimowe wieczory. Jest bowiem bogaty w węglowodany, a także w tryptofan - białko przekształcane w naszym organizmie w serotoninę, zwaną powszechnie hormonem szczęścia. Ma ona działanie relaksujące i lekko pobudzające, wprawia nas w dobry humor i daje poczucie zadowolenia. Jeden banan to ok. 110 kcal, co stanowi idealną przekąskę dodającą zastrzyku energii. 

Uprawiany w Ameryce Południowej ananas według wielu dietetyków to król owoców. Możemy go spożywać na surowo, konserwowanego w puszce, jak i w postaci soku. Ananas jest bogaty w witaminę A, B1, B2, B6, C oraz PP. Stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, a także cynku. Jak wskazuje Prof. dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz, specjalista biochemii klinicznej, medycyny nuklearnej i patofizjologii klinicznej, ananas jest rośliną leczniczą, nie tylko za sprawą bogactwa składników mineralnych i witamin, ale także poprzez obecność bromeliny – grupy enzymów proteolitycznych. Bromelia A oraz B to główne składniki, które wykazują właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne oraz wspomagające rozkładanie białka. Grupa enzymów bromeliny jest szeroko stosowana w leczeniu siniaków, stłuczeń, ran oraz obrzęków pooperacyjnych. Dodatkowo łagodzi ból, przyspiesza gojenie i obniża temperaturę ciała podczas gorączki – niezwykle częstej podczas zachorowania na grypę.

Do rodziny cytrusów należy również grejpfrut, powszechnie występujący tylko w krajach strefy klimatu podzwrotnikowego. Zajmuje kolejne miejsce po kiwi pod względem zawartości witaminy C. Idealnie podnosi odporność organizmu i wykazuje działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Ekstrakt z pestek tego owocu jest zabójczy dla kilkuset rodzajów bakterii, wirusów oraz grzybów. Powinniśmy wiedzieć także, iż grejpfrut zmniejsza poziom glukozy we krwi, ułatwia spalanie tłuszczów i obniża cholesterol. Należy też podkreślić, iż wykazuje on działanie antynowotworowe dzięki bogactwie witamin i karotenoidów.

Kuzynką grejpfruta jest mandarynka - wieloletnia roślina pochodząca z Południowej Azji. Wyróżnia się wiele rodzajów tego owocu m.in. klementynki, czy też tangerynki, jednak wszystkie z nich charakteryzują się nieocenionym wpływem na nasze zdrowie. Oprócz podnoszenia odporności, dzięki zawartości witamin i minerałów, mandarynki są bogate w antyoksydanty. Jak wykazują badania naukowe, spożywanie dużej ilości tego owocu wpływa pozytywnie na pracę wątroby, zapobiega miażdżycy oraz łagodzi objawy cukrzycy typu II. Najnowsze doniesienia naukowe z Leicester School of Pharmacy wyraźnie wskazują, iż mandarynki zawierają substancję zwaną Salvestrol Q40, która doprowadza do niszczenia komórek nowotworowych.

Właśnie nastąpił kilkumiesięczny okres, gdy odporność naszego organizmu została wystawiona na próbę. Z tego względu powinniśmy odpowiednio zadbać o nasze zdrowie i samopoczucie, a idealnym sposobem na to jest zbilansowana dieta, bogata w zdrowe, świeże owoce. Są one naturalnym źródłem węglowodanów, przeciwutleniaczy, witamin, a także minerałów wpływających na nasz nastrój oraz wspomagających układ odpornościowy.